Sprout, hoe doe je dat?

Je kunt Sprout gebruiken met allerlei planten, zaden, noten en planten. Hieronder vindt je de basistechniek voor alle zaden en pitten. Wil je een vetplant of cactus proberen? Kijk hier.

Grotere boomzaden zoals eikels, kastanjes en paardenkastanjes doen het goed. Bloembollen zoals tulpen, narcissen, blauwe druif en sneeuwklokjes zijn ook makkelijk. Om ze het hele jaar door binnen te laten kiemen, moet je ze laten denken dat nu het perfecte moment is om te groeien. Volg de “koude behandeling methode” hieronder.

Steenvruchten zoals perziken en abrikozen, en ongebrande noten zoals pistache – en cashewnoten of grotere bonen, eenmaal ontkiemt, groeien ook goed op Sprout.  Avocadopitten zijn ook grote favorieten. Volg de “zakje methode” hieronder.

Voel je vrij om te experimenteren met snelle kiemers zoals peulvruchten, aardappelen maar ook citroengras, knoflook of gember! Je kunt Sprout ook gebruiken om stekjes te kweken, makkelijke soorten zijn de graslelie of de pannenkoekenplant. Vetplanten en cactussen doen het ook goed met hun wortels in het water.

 

De zakjes methode:

Niet alle zaden gaan gegarandeerd ontkiemen, voor het beste resultaat kun je het best met meerdere tegelijkertijd beginnen. Dit is onze favoriete methode, ook zakjes methode (baggie method) genoemd.

Dit heb je nodig:

– je zaden/noten/pitten

– een klein hersluitbaar plastic zakje

– een servetje

Alle zaden/pitten ontkiemen het beste als ze eerst 24-48h in water weken.

Doe de  zaden in het midden van de servetje, en vouw het zodat de zaden in het midden blijven. Maak de servetje nat met water, zodat het net vochtig is. Als er water overblijft in je zakje is het te nat. Sluit je zakje en zet het weg op een warme plek (niet direct op de radiator, dat is veel te warm).  Kijk af en toe in je zakje om te checken of er al wortels uit komen. Wanneer de wortels 1-2 cm lang zijn, kun je je zaad op zijn Sprout plaatsen om verder te groeien.

  
Hieronder een korte video uitleg van de zakjesmethode met avocadopitten.

.

Als er schimmel ontstaat op je zaden, kun je ze schoonmaken met verdunde waterstofperoxide. Verdun het 1:25 en neem ze voorzichtig af met de oplossing. Gebruik een nieuwe servetje en zakje om ze verder te laten groeien.

Hoe lang het duurt voordat je wortels krijgt kan erg variëren, tussen de 2 dagen (peulvruchten) en 1 maand (avocadopitten). Geduld een schone za(a)k!

De koude behandeling:

Dit is een variatie op de gewone zakjesmethode, en wordt gebruikt voor zaden die normaal in een kouder klimaat groeien. We moeten de zaden laten denken dat ze net een lange natte en koude winter achter de rug hebben. Nu is het “lente” en het is tijd om te groeien, ongeacht welke seizoen of klimaat het nu echt is. We gebruiken deze methode op eikels, kastanjes, paardenkastanjes, walnoten etc… In de tuinbouw wordt dit stratificatie genoemd, maar we noemen het liever een skivakantie voor zaden.

– Laat eerst je zaden 48h in water weken, ververs dagelijks het water.

– Eenmaal gewekt, wikkel je zaden in een vochtig servetje, en plaats het geheel in een gesloten zakje, net zoals de gewone zakjesmethode.

– Doe je zakje in de koelkast, en wacht totdat je de eerste wortels ziet. Het kan tussen de 10 dagen en 2-3 maanden duren, afhankelijk van de zaden. Het wachten is het moeilijkst! Kijk af en toe in je zakje om te checken voor wortels en vochtigheid. Zodra de wortels 1-2 cm lang zijn, kunnen de zaden verder op je Sprout groeien, met de wortels in het water.

Als je haast hebt en snel resultaat wilt, begin met een snel groeiende boontje, terwijl je zaden van hun wintervakantie in je koelkast genieten.